torstai 31. tammikuuta 2013

Rapea lohi, eksoottinen lisäkeriisi, kesäkurpitsasalaatti ja guacamole (Oliverin tapaan)

Aloitin hataran amatöörikokin urani ihastelemalla Jamie Oliverin reseptejä. Makumaailma ilman rasvaisia juustoja, kermaa ja jauhettuja mausteita tuntui kiehtovalta. On niilläkin aika ajoin toki paikkansa Jamien resepteissä, mutta ei jatkuva pääpaino. On keskiviikko ja on kalapäivä. Päädyin turvallisesti jäljittelemään Jamie Oliverin lohireseptiä. Hänen resepteistään opin makujen perusteet.
On suola, makea ja happo, jotka täytyvät saada balanssiin. 
Pitää vain tiedostaa mikä asia on suolainen, mikä makea ja mikä happo. Suolaisia ovat mm. soija, pekoni, kalakastike ja tietenkin itse suola. Makeita mm. sokeri, kaneli, hunaja, kerma ja balsamico. Happoja sitruuna, lime ja jossain määrin etikat.

Tämä resepti on hyvin klassinen Oliver. On lohta pienellä twistillä (erityisen rapea nahka), sitruksinen chili-kesäkurpitsasalaatti, simppeli lisukeriisi ja jokin viljapohjainen asia: tortillat ja niiden kanssa tarjoillaan guacamolea. Tämän menun voi tarjoilla kokonaisuutena tai irroittaa osiksi.

RAPEA LOHI, EKSOOTTINEN LISÄKERIISI, KESÄKURPITSASALAATTI JA GUACAMOLE


Tee ensin paahdettu paprika jota tarvitaan lisäkeriisin kanssa. Poista paprikasta siemenet ja leikkaa se puoliksi tai lohko vielä pienemmäksi. Pistä grillivastuksen alle niin että paprikat ovat kauttaaltaan mustia. Pistä kuumat paprikan palat pieneen pakaste/muovipussiin kunnes alat tehdä lisäkeriisiä.

 
Paprikoita uskaltaisi paahtaa vieläkin mustemmaksi kun kuvassa. Näin mausta tulee intensiivisempi ja kuoret irtoavat helpommin.

RAPEA LOHI:
2 punaista pitkää makeaa paprikaa
nippu kevätsipuleita tai ruohosipulia
2 punaista chiliä
500 - 600 g nahallista ja ruodotonta lohifileetä
1 sitruuna
fenkolinsiemeniä
kiinalaista viismaustetta

Pilko paprika, sipuli ja chilit karkeasti. Lisää vuokaan reilu loraus oliiviöljyä, pilkotut kasvikset ja lohi. Hiero loheen öljyä ja kasviksia kauttaaltaan. Suolaa ja pippuroi lohi kauttaaltaan ja siirrä kasvikset vuoan reunoille. Raasta sitruunan kuori lohen päälle ja puristele mehua ympäriinsä (kuitenkin vuoan sisälle) ja laita uuniin grillivastuksen alle täydelle teholle keskiosaan ja käristele 14 minuuttia.


Laita basmatiriisi tällä välin kiehumaan. Hyvä sääntö on:
1 osa riisiä, 2 osaa vettä. 7 minuuttia liedellä, 7 minuuttia poissa liedeltä. 
Ota siis kahvikupillinen riisiä ja lisää kaksi kupillista kiehuvaa vettä. Lisää hieman oliiviöljyä paakkuuntumisen estämiseksi. Anna kiehua liedellä kannen alla 7 minuuttia ja siirrä 7 minuutiksi riisi sivuun.

On kulunut 14 minuuttia, joten ota lohi ulos uunista. Nahkan pitäisi lähteä nyt helposti vetämällä irti. Irroita se ja siirrä sivuun. Lisää lohen päälle fenkolin siemeniä ja suolaa. Mausta nahka kiinalaisella viismausteella ja suolalla. Nosta nyt nahka toisinpäin kuin aiemmin takaisin lohen päälle, kääntele paprikoita hieman ja pistä uuniin vielä 5 minuutiksi.



Tee tässä välissä kesäkurpitsasalaatti.

KESÄKURPITSASALAATTI:
puolikas sitruuna
pieni kourallinen basilikanlehtiä
1 punainen chili
400 g kesäkurpitsaa

Tämä on erittäin klassinen ja helppo Oliver -salaatti. Purista puolikkaan sitruunan mehu tarjoiluastiaan. Hienonna basilika ja chili ja lisää ne tarjoiluastiaan. Heitä mukaan karkeaa merisuolaa ja hieman pippuria. Suikaloi kesäkurpitsasta pitkiä lastuja kuorimaveitsellä. Tee niistä kasa tarjoiluastian keskelle, sitruuna-chili-yrttipedin päälle ja vie pöytään. Sekoita kesäkurpitsat ja liemi vasta juuri ennen ruokailun alkua ettei kesäkurpitsat pääse vetistymään löysiksi klimpeiksi.


Nyt viimeistellään riisi.

EKSOOTTINEN LISÄKERIISI:
keitettyä riisiä
paahdettu paprika (* resepti blogin alussa)
kesäkurpitsan jämä salaatista
balsamietikkaa
muutama oksa tuoretta basilikaa

Ota paahdetut paprika lohkot pussista. Poista kuoret repimällä ja raapimalla tarvittaessa. Pilko paprikat ja kesäkurpitsat erilliseen astiaan. Lisää suolaa, pippuria ja balsamietikkaa. Heitä riisi sekaan. Sekoita, mausta, koristele basilikalla ja vie pöytään.


Ota lohi pois uunista ja pistä pelkkä nahka uuniin ritilän päälle 5 minuutiksi paistumaan. Näin saadaan super-rapea kuori, joka rasahtelee syödessä. Kuin kalasipsi! Tee seuraavaksi guacamole.

GUACAMOLE
2 kypsää avokadoa
1 valkosipulinkynsi
1 punainen chili
4 kevätsipulia / pieni nippu ruohosipulia
2 limeä
nippu korianteria
suolaa
kourallinen kirsikkatomaatteja
lime / sitruunalohkoja

Lisää avokadot, valkosipuli, chili (kanta poistettuna), sipulit, kahden limen mehut ja korianterit monitoimikoneesseen ja lisää hieman oliiviöljyä koneen käydessä. Maista ja mausta suolalla. Lisää tarvittaessa korianteria, sitruunaa tai suolaa kunnes maku jymäyttää sukat ympäri! Koristele kirsikkatomaatin- ja sitruksenlohkoilla.


Ota lohennahka uunista. Siirrä paprikalohkot lohivuoasta lohen päälle ja lisää kolme ruokalusikallista ranskankermaa / smetanaa kalan päälle. Peitä koko komeus rapealla lohennahka ja menu on valmis!


Tämä reseptinkirjoitustyyli opetti minulle kuinka toimia keittiössä tehokkaasti ja nopeasti. Kaikki ruoat ovat yhtäaikaa valmiita ja lämpimiä kun ruokailu alkaa. Voin kertoa että tämä menu täräytti koko potin!


2 kommenttia:

Johanna Virtanen kirjoitti...

Aah, okei! En ihan tajunnu Jamien reseptiä, mutta nyt hoksasin tuon nahkan kanssa taiteilun, kun kirjotit sen auki. Ei tullu TÄYDELLISTÄ, ei, mutta seuraavalla kerralla osaan ;)

NiinaK kirjoitti...

Tätä on ehdottomasti kokeiltava!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ruokaa

About Me

Rasmus
Rumpalina olen oppinut jotain intohimosta ja sitä seuraten kokkaan ruokaani. Nelihenkisellä perheellä ei ole aikaa käydä ravintoloissa, joten tuon ravintolat käymään meillä.
Tarkastele profiilia

Facebook