tiistai 25. kesäkuuta 2013

Aasialainen uuniporsas, tulinen nuudelilisuke ja porkkanasalaatti

Kävin viime viikolla Farangissa syömässä seitsemän ruokalajin maistelumenun. Siellä se ajatus sitten iski minuun kuin salama: nyt on kesä ja minun ruoanlaittoni on edelleen totaalisen talviunilla... Menin kauppaan, ostin kasan kesäisiä, raikkaita aineksia ja painelin keittiööni lueskelemaan inspiroivia keittokirjoja ja herättelemään ruoanlaittoni talviunilta. Suunnitelmani oli käyttää suhteellisen kevyitä raaka-aineita: paljon limeä, sopivasti chiliä, reilusti pähkinöitä, liikaa inkivääriä ja suolan sijaan soijaa. Porsas on parasta joten se ei tarvitse sen kummempaa selitystä olemassa ololleen.

Porsaan marinadi tuli jostain mielen syvistä sopukoista ja sen kylkeen löysin Jamie Oliverilta tulisen nuudelilisukkeen sekä porkkanasalaatin.

Palatakseni minun vaatimattomasta ruoanlaitostani huikeaan Farangin menuun: toinen mieletön tajunnanräjäyttäjä oli tuore minttu jota maistelumenusta löytyi lähes jokaisesta annoksesta. Tähän on perehdyttävä!
Pahoittelen falloksen muotoista sisäfilettä. En tajua mikä minua vaivaa...
AASIALAINEN UUNIPORSAS
½ - 1 kg porsaan sisäfile

MARINADI
½ dl soijaa
½ dl oliiviöljyä
2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä puristettuna
1 punainen chili hienonnettuna
2 rkl seesamöljyä
2 rkl muscovado sokeria
2 tl viismauste


Sekoita kaikki marinadin ainekset kulhossa. Poista porsaasta mahdolliset kalvot ja valkoiset läskinpalat. Pistä paistopussiin ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua kylmässä yön yli tai vähintään 2 tuntia. Porsaan voi kätevästi marinoida sekä paistaa samaisessa pussissa. Kätevää!

Marinoitumisen jälkeen kypsennä uunissa vuoan päällä 175-asteessa, kunnes sisälämpötila näyttää 65-astetta. Mikäli sinulla ei ole sisälämpömittaria luota tuuriisi! Minulla aikaa meni noin 20 minuuttia.

Kun porsas kypsyy uunissa aloita lisukkeen ja salaatin teko paahtamalla kuivalla pannulla 200 g suolattomia cashewpähkinöitä. Lisää tilkka seesamöljyä jotta pähkinät pääsevät rusketuksen alkuun. Kun pähkinät ovat saaneet kivasti väriä kaada joukkoon 2 rkl juoksevaa hunajaa, sekoita ja poista pannu hellalta. Pähkinöistä puolet menee nuudelilisukkeeseen ja puolet porkkanasalaattiin.
TULINEN NUUDELILISUKE
200 - 300 g kuivaa vehnänuudeleita
100 g hunaja paahdettuja cashewpähkinöitä
puolikas keskikokoinen punasipuli / punainen kevätsipuli
1 tuore punainen chili
nippu tuoretta korianteria
2 rkl soijaa
1 lime
1 tl seesamöljyä
1 tl kalakastiketta

Pistä tehosekoittimeen paahdetut pähkinät (säästä osa koristeluun), punasipuli, chili, korianterin varret (säästä lehdet koristeluun), lime ja soija. Aja hienoksi ja lisää tarjoiluastian pohjalle. Lisää astiaan seesamöljy ja kalakastike. Tämän kaiken voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen ja vieraiden saapuessa keittää vain nuudelit, huuhdella ne, heittää tarjoiluastiaan, sekoittaa, koristella korianterin lehdillä ja voila! Valamista on!

Tämä lisuke toimii kylmänäkin!
PORKKANASALAATTI
5- 6 porkkanaa kuorittuna, siistittynä ja raastettuna
100 g hunaja paahdettuja cashewpähkinöitä
1 tuore punainen chili siemenet poistettuna
nippu tuoretta korianteria
2 cm pala tuoretta inkivääriä
1 lime

Periaate on täysin sama kuin nuudelilisukkeessa. Pistä tehosekoittimeen pähkinät, punainen chili, korianteri, inkivääri, aja karkeaksi yhdisteeksi ja lisää tarjoiluastian pohjalle. Voit lisätä porkkanaraasteen seoksen päälle ja siirtää salaatin pöytään. Kun on aika tarjoilla ruoka sekoita salaatti ja lisää limen mehu raasteen päälle.

0 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ruokaa

About Me

Rasmus
Rumpalina olen oppinut jotain intohimosta ja sitä seuraten kokkaan ruokaani. Nelihenkisellä perheellä ei ole aikaa käydä ravintoloissa, joten tuon ravintolat käymään meillä.
Tarkastele profiilia

Facebook